2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Video žaidimų istorija: Sonic the Hedgehog (II dalis)

Antrasis straipsnis apie video žaidimų istoriją. Jame apžvelgsiu moderniuosius Soniko žaidimus. Pirmąjį įrašą galite rasti čia.
Vienintelis Sega Genesis įpėdinei Saturn kurtas serijos žaidimas, pavadinimu Sonic X-treme buvo atšauktas, nespėjus jo lauku užbaigti. Manoma, kad tai buvo viena iš svarbiausių priežasčių, dėl ko konsolė buvo taip blogai parduodama.
Pagaliau 1998 metais pasirodė pirmasis 3D Sonic žaidimas - Sonic Adventure. Mano nuomone jis nebuvo toks puikus, kaip klasikiniai žaidimai, tačiau buvo ganėtinai nusisekęs - tapo geriausiai parduodamu Sega Dreamcast žaidimu. Kritikai jį įvertino ganėtinai teigiamai, tačiau buvo peikiama tragiška kameros pozicija, prastas veikėjų įgarsinimas.
2001 išleistas Sonic Adventure 2, skirtas atšvęsti 10 metų Soniko gimtadienį. Šis žaidimas su savimi atsinešė keletą naujų veikėjų ir patobulinimų, tačiau išlaikė daug pirmtako trūkumų. Tai buvo paskutinis ežiuko pasirodymas Sega žaidimų kompiuteryje, nes kompanija pasitraukė iš konsolių rinkos ir tapo žaidimų kūrėja.
Pirmasis Sonic žaidimas kurtas visoms populiariausioms žaidimų platformoms buvo Sonic Heroes, kuris išleistas 2004 metais. Jis pristatė visiškai naują žaidimo eigą, kurios metu mums reikia bendradarbiaujant žaisti kartu su trimis veikėjais. Vienas iš jų pasižymi greičiu, kitas - jėga, o trečias moka skraidyti. Dalį žaidimo mums teks skristi su Tails, kitą dalį su stipruoliu Knuckles griauti sienas ir likusią dalį lėkti su Soniku. Toks žaidimo būdas buvo ganėtinai originalus, tačiau kaip šmėkla išlindo praeities įdos - nepatogi kameros pozicija ir erzinantis įgarsinimas. Nepaisant to žaidimas buvo parduotas virš milijono kartų.
2006 metais Sonikui suėjo 15 metų. Ta proga išleistas žaidimas - Sonic the Hedgehog. Deja jis buvo lyg spjūvis ežiuko gerbėjams į veidą. Kadangi norėta žaidimą išleisti gimtadienio proga, nespėta ištaisyti daug klaidų, istorija išėjo panaši į nevykusią melodramą, o valdymas spyriojosi kaip ožys. Kritikai šį žaidimą vadina didžiausiu dešimtmečio nesusipratimu.
Po visiško fiasko Sega nusprendė, kad reikia gelbėti ežiuko ateitį. Nutarta kitam žaidimui sukurti visiškai naują grafinį varikliuką, galintį atvaizduoti tiek trijų, tiek dviejų dimensijų vaizdą, kaip klasikiniuose žaidimuose. Mintis buvo tiesiog puiki. Deja nesugebėta sukurti gero žaidimo. 2008 metais išleistas Sonic Unleashed ir vėl visus nuvylė. Grafika buvo nuostabi, kameros pasikeitimas tarp trijų ir dviejų dimensijų irgi patiko daugeliui. Tačiau kai žaidime ateidavo naktis, Sonikas pavirsdavo žvėriu ežiolakiu (!?) ir iš mūsų būdavo atimamas visas greitis ir tekdavo nuobodžiai kabarotis per prastai sukurtus lygius. Kritikai žaidimą įvertino prasčiau nei vidutiniškai, pagirdami smagius dieninius nuotykius, o peikdami naktinius. Nepaisant visko, Sonic Unleashed parduotas neblogu tiražu.
Sega po dar vienos nesėkmės turėjo paskutinį šansą susigrąžinti žaidėjų pasitikėjimą. Pagaliau kompanija suprato, kad Sonikas buvo sukurtas kaip 2D žaidimas, todėl nuspręsta visiškai grįžti prie serijos šaknų.
2010 metais konsolių internetiniuose servisuose pasirodė atsisiunčiamas žaidimas Sonic the Hedgehog 4 Episode 1. Tai tiesioginis tęsinis klasikiniams Soniko žaidimams.
Pagaliau nėra jokių kvailų dialogų, begalės nereikalingų veikėjų, ar ežiolakių. Nuostabi grafika, puiki muzika, greitis - visa tai darė pirmuosius žaidimus puikiais. Ir šis nuotykis tai turi. Apžvalgininkai taip pat teigiamai įvertino Soniko sugrįžimą, nors sukritikavo trumpą žaidimo trukmę ir mažą sudėtingumą.
2010 metais taip pat pasirodė ir kitas visus nustebinęs žaidimas - Sonic Colors, išleistas išskirtinai Nintendo Wii žaidimų kompiuteriui. Tai 3D žaidimas, tačiau turi ir daug vietų, kai kamera pasisuka iš šono. Vietoj bereikalingų naktinių lygių, šis žaidimas pasiūlo naujus ateivių sugebėjimus - pavirsti raketa, grąžtu ir pan., kurie atveria galimybes atrasti slaptus kelius. Manoma, kad tai geriausią grafiką turintis Nintendo Wii žaidimas. Kritikai Sonic Colors įvertino labai teigiamai, tačiau kai kuriems nepatiko didelis sudėtingumas.
Galime sakyti, kad Soniko žaidimų serija išgelbėta. Na ir kokie nuotykiai mūsų laukia ateityje? Žinoma Sonic 4 Episode 2, taip pat naujausias žaidimas - Sonic Generations. Jis kuriamas ežiuko 20 gimtadienio proga. Kūrėjai parenka populiariausius lygius per visą Soniko istoriją, juos perkuria HD formatu. Žaisti galėsime ir su klasikiniu, ir su moderniuoju ežiu.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą